+ PKT

Nutramil COMPLEX Diabetic

Dieta wysokobiałkowa, wysokobłonnikowa, wysokoenergetyczna
Preparaty dla seniorów Układ pokarmowy Żywienie medyczne
6 saszetek
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Dowiedz się więcej o programie  OLIMP PREMIUM CLUB

Opis produktu

Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion). Odpowiedni dla diabetyków**. Stanowi uzupełnienie codziennej diety. Zawiera dwa źródła wysokowartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki oraz kazeinian wapnia. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów. Produkt bezglutenowy. Klinicznie wolny od laktozy*.

Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Nutramil complex Diabetic jest *klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/ 100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii (EFSA Journal 2010;8(9):1777).

**W przypadku użycia jako uzupełnienie diety pod względem pokrycia zapotrzebowania energetycznego przez białko i tłuszcz, jednoczesnej zawartości węglowodanów złożonych, białka i tłuszczu w celu uzyskania niskiego indeksu glikemicznego, ograniczenia zawartości cukrów prostych, ograniczenia tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na korzyść tłuszczów roślinnych, zawartości wszystkich istotnych witamin i minerałów, a także błonnika (DIETA W CUKRZYCY TYPU 2, Szpital Uniwersytecki w Krakowie). Dodatkowo należy stosować produkty spożywcze nieprzetworzone, ograniczyć spożycie soli kuchennej a posiłki należy spożywać w małej objętości, regularnie 4-5 razy dziennie.

  • Dla osób z objawami niedożywienia lub ryzykiem jego powstania oraz rekonwalescentów.
  • Dla pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko – onkologicznych, wyniszczonych chorobą.
  • Dla osób z cukrzycą i hiperglikemią.
  • Produkt zawierający błonnik.
  • Produkt bezglutenowy

Składniki

Informacja żywieniowa1 porcja/ 1 saszetka rozpuszczona w 200 ml wody (250 ml płynu)
  • Wartość energetyczna 1187 kJ/ 284 kcal

  • Tłuszcz, w tym: 10 g

  • kwasy tłuszczowe nasycone 6,5 g

  • olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 6,0 g

  • Węglowodany, w tym: 20 g

  • cukry 2,4 g

  • laktoza <0,058 g

  • Błonnik 5 g

  • Białko 20 g

  • Sól 0,43 g

  • Witamina A (μg RE) 160 μg

  • Witamina D 6 μg

  • Witamina E (mg α-TE) 4 mg

  • Witamina K 15 μg

  • Witamina C 16 mg

  • Tiamina 0,22 mg

  • Ryboflawina 0,28 mg

  • Niacyna (mg NE) 3,2 mg

  • Witamina B6 0,28 mg

  • Kwas foliowy 40 μg

  • Witamina B12 0,5 μg

  • Biotyna 10 μg

  • Kwas pantotenowy 1,2 mg

  • Sód 170 mg

  • Potas 349 mg

  • Chlorki 160 mg

  • Wapń 360 mg

  • Fosfor 140 mg

  • Magnez (z chelatu Albion™) 45 mg

  • Żelazo (z chelatu Albion™) 1,5 mg

  • Cynk (z chelatu Albion™) 2 mg

  • Miedź 200 μg

  • Mangan 0,4 mg

  • Molibden 10,5 μg

  • Selen 22 μg

  • Chrom 8 μg

  • Jod 30 μg

  • Osmolarność 330 mOsm/l

* RWS - referencyjna wartość spożycia.

Składniki

Składniki: kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 53%, kazeinian wapnia (z mleka) 47%), maltodekstryny, oleje roślinne (olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 60%, olej rzepakowy 40%), fruktooligosacharydy, stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; regulator kwasowości – kwas cytrynowy; sole potasowe kwasu ortofosforowego, aromaty, węglan wapnia, diglicynian magnezu, chlorek sodu, substancja przeciwzbrylająca – dwutlenek krzemu; emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza, sacharyny; diglicynian cynku, kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, diglicynian żelaza(II), glukonian manganu, selenian(IV) sodu, nikotynamid – niacyna, cholekalcyferol – wit. D, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, filochinon (fitomenadion) – wit. K, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna, barwnik – karmin.

Zastosowanie

Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko u pacjentów z cukrzycą i zaburzeniami metabolizmu glukozy: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w cukrzycy oraz hiperglikemii; w rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; w chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką); w stanach po udarach i urazach; w okresach przed- i pooperacyjnych; w chorobach zapalnych jelit; w zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); w resekcji częściowej jelit lub żołądka; w diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02 g/ 100 kcal lub < 0,025 g/ 100 ml przygotowanego posiłku Nutramil complex Diabetic).

Dawkowanie

Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu oraz stosowanej diety, a w szczególności zawartości w niej białka, błonnika i węglowodanów. Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę, o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.

Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 250 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 200 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Preparat jest środkiem spożywczym niekompletnym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Preparat może być stosowany przez dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.

Środki ostrożności i przeciwwskazania: nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.

Producent

OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
Pustynia 84F
39-200 Dębica

Logo